Konzorcium

Pécsi Tudományegyetem

A tudásközpont a Régió tradícionálisan és jelenleg is legnagyobb innovációs kutatói bázisát biztosító nemzetközi szintű karára, (a PTE Orvostudományi Kar) alapozva olyan perspektívikus kutatói profil megerősítését, új kutatói státuszok létesítését tűzi ki célul, amely regionális ipari partnerekkel, a PTE más karaival, valamint a Kaposvári Egyetemmel együttműködve megalapozhatja a régió hazai viszonylatban is elmaradottnak számító iparfejlesztését és a kritikus kutatói bázis felzárkóztatását. Új iparstruktúrák kialakulásában az egészségipar egyre nagyobb szerepet játszik - az életkor meghosszabbodása folytán - a lakosság széles körének életminőségét javító gyógyszerek, gyógyeljárások bevezetésével. E téren különös hangsúlyt kap a krónikus fájdalommal járó kórképek gyógyítása, amint ezt jelzi a WHO deklaráció: az évezred első évtizede a "Mozgásszervi betegségek évtizede". E terület a gyógyszerpiac egyik legnagyobb szegmense, de ezen kívül hazánk és a dél-dunántúli régió rehabilitációs gyógyfürdői, gyógykórházaival (Harkány) és mozgásszervi betegségek műtéti és egyéb gyógyeljárásai vonatkozásában külön is kiemelt hangsúlyt vívott ki magának. Pécsi alapkutatásból kiindulva vált nemzetközileg intenzíven kutatott területté a fájdalomérző idegvégződéseken ható fájdalomcsillapító/gyulladásgátló gyógyszerfejlesztés, amely K+F felzárkózás terén hosszú távon is felbecsülhetetlen perspektívákat biztosít mind szakmai mind pedig gazdasági vonatkozásokban.

Az aktivitási profil a következők szerint foglalható össze: (i) fájdalomcsillapítás és gyulladáscsökkentés: kapszaicin és neurogén gyulladás; szomatosztatin peptidomimetikus analógjai; (ii) intervenciós polimerek fájdalommal járó csigolya osteoporotikus állapotok kezelésére: csontszerkezet erősítő polimerek csont-rekonstrukcióhoz. (iii) infrastrukturális beruházás a tudásközpont működésének biztosításához.

Biostatin Kft.

Biostatin Gyógyszerkutató-Fejlesztő Kft. fő tevékenységi köre a gyógyszerkutatás és fejlesztés. Főleg daganatos betegségek elleni gyógyszerfejlesztéssel foglalkozik. A TT-232 gyógyszerjelölt molekula, amelyet kifejlesztettek tumorellenes valamint gyulladásgátló és fájdalomcsillapító hatásúnak bizonyult. A molekula licencét megvásárolták és nemzetközi együttműködés keretében új klinikai vizsgálatok indulnak külföldön. Sikeres kutatásokat folytat utódvegyületek kifejlesztésére.

Csertex Kft.

A cég biotechnológiai területen működő üzletága különféle kutatásban, fejlesztésben vesz részt, mind külső együttműködőként, mind pedig saját munkaerőkkel direkt kutatások területén. A Széchenyi - pályázat és az NKFP korábbi pályázatain aktív együttműködő partnerként vett részt különféle projektek megvalósításában. Jelenleg 8 kutatásban jártas kolléga vesz részt a kutatási-fejlesztési feladatok ellátásában. 1 fő biológus PhD, 3 fő biológus, akik  diplomavédés előtt állnak, valamint további 4 fő biológus alkalmazott segíti a munkát. A társaság mint az Invitrogen vállalat képviselete, a molekuláris biológia területén az egyik vezető szereplője a témakörhöz kapcsolódó kutatásoknak

Diagnosticum Zrt.

A társaság jogelődje 1989-ben alakult. A társaság székhellyel Budapesten, telephellyel Pécsett rendelkezik. A cég profilja megalakulásától kezdve orvosi laboratóriumi diagnosztikumok fejlesztése, gyártása, forgalmazása, valamint az ezekhez kapcsolódó eszközök, műszerek forgalmazása és szervize. A 8 főállású munkatárssal, bérelt helységekben és laboratóriumokban elinduló cég magyarországi piaci szegmensében már 1993-ban megszerezte az első helyet, vezető piaci pozícióját azóta is töretlenül tartja. A Diagnosticum Rt. az első, orvosi laboratóriumi termékeket forgalmazó, magyarországi cég, melynek forgalma az évi négymilliárd forintot meghaladta. A cég Romániában 1994-óta saját leányvállalattal rendelkezik Clini-Lab Srl. néven.

HC Pointer Kft.

HC Pointer Kft.-t a High Computer Kft. és egy villamosmérnök alapította 1990-ben. Három üzletága a Gyógyszerészi & Egészségügyi Üzletág, a Kereskedelmi Üzletág, a Kórházi & Szakmai Fejlesztések Üzletág, amelyek két telephelyen működnek, Budapesten és Pécsett. Az üzletágak önálló profit centrumként végzik tevékenységüket. A cég fő profilja a készletgazdálkodást segítő alkalmazások fejlesztése, amelyek IBM kompatibilis PC bázison működnek. A termékek zöme MS DOS alapú. Speciális szoftvereik: gyógyszergazdálkodási; gyógyszerészi szakmai adatbázisok, programok. A cég által készített patikai illetve gyógyászati segédeszköz vényelszámoló rendszer rendelkezik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár minősítésével és elfogadási engedélyével is.

PannonPharma Kft.

A Pannonpharma Gyógyszergyár Kft.-t 1994-ben alapították Pécsett, ahol 1995-től indult meg a gyógyszerek helyi gyártása kezdetben licenszek (kis forgalmú termékek) átvételével. 2000-től a vállalat új gyártási telephelye Pécsváradon működik, ahol a vállalati szervezet és vezetés átalakulásával és jelentősebb generikus termékek átvételével immáron a termékszám 3 év alatt kétszeresére nőtt. Ennek következtében az eladás értékben 40-110 %- kal nőtt évente, így 2004-ben elérte a mintegy 2 milliárd forintot. A gyógyszergyár a jövőben tervezi, hogy a gyógyításban széles körben alkalmazott új és generikus készítmények bevezetésével a magyar gyógyszerpiaci ellátás egyik leggyorsabban fejlődő résztvevője lesz. A Pannonpharma Kft. tevékenységi köre az alábbi területeket fedi le: 70 forgalmazott termék; 42 termék törzskönyvezés alatt. Termékeik forrása ma még elsősorban a licenc-alapú együttműködés, de forgalmaznak egyedi készítményeket is és fejlesztenek, értékesítenek generikus gyógyszereket saját márkanéven. A gyógyszergyár kiemelten kezeli a cardiovascularis üzletágat. A társaság 1997 óta folyamatosan együttműködik a PTE-vel.

Richter Gedeon Nyrt.

Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyrt. humán kiszerelt gyógyszerek és hatóanyagok kutatás-fejlesztésével, gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A Richter Gedeon Rt.-t, Magyarország legnagyobb gyógy­szergyárát 1901-ben alapította a nevét adó gyógyszerész. A cég mintegy száz féle gyógyszert gyárt, több mint 170 kiszerelési formában. A termékek között originális-, generikus- és licenckészítmények egyaránt megtalálhatók. Termékeik számos terápiás területet lefednek, ezen belül kiemelt szerepe van a központi idegrendszerre ható, a fekélyellenes, a kardiovaszkuláris és az emésztőrendszeri készítmények, valamint az orális fogamzásgátlók gyártásának-fejlesztésének. Az elmúlt 50 évben tíz eredeti készítményt vezettek be a piacra. Az innováció kiemelt szerepet tölt be a társaság stratégiájában. Originális kutatási tevékenységük kizárólag a központi idegrendszeri szerek kutatására irányul, ezen belül elsősorban a krónikus fájdalom, a fájdalmas izomspazmus és a skizofrénia, és a szorongás kezelésére irányuló készítményekre összpontosítanak. A folyamatban lévő originális gyógyszerfejlesztési projektek közül néhány jelenleg humán klinikai szakaszban, több pedig preklinikai fázisban tart.997 óta folyamatosan együttműködik a PTE-vel.

Roche Kft.

Roche (Magyarország) Kft.. A bázeli központú svájci Roche csoport a világ egyik vezető, kutatás-orientált, gyógyszerek kifejlesztésével, gyártásával és diagnosztikus eszközök létrehozásával foglalkozó szervezete, a világ egyik legnagyobb vitamin, aroma és illat-anyagok előállítója. A géntechnológiában betöltött egyedülálló szerepét igazolja, hogy az egyik legfejlettebb biotechnológiai háttérrel is rendelkezik.. Magyarországon a Roche (Magyarország) Kft. jogi és gazdasági "hálója" alatt működő szervezet. A több, mint 50 éves biokémiai kutatói tapasztalat során a világ vezető kémiai reagensek gyártójává vált az orvostudományi területen kívül egyéb helyeken is. Tevékenységének egyik sajátos mutatója, hogy évente több, mint 100 új termékével gyarapodik a piac. Arculatának kialakulásához nagyban hozzájárul a betegségek korai diagnózisának és kezelésének eszméje. A polimeráz láncreakció (PCR) Nobel-díjas technológiájának felfedezését követően 1991-ben a Roche megszerezte a jogot a PCR diagnosztikai alkalmazása felett, ezáltal e technológiában a világ vezetőjévé lépett elő. Megőrizte első helyét a klinikai laboratóriumi diagnosztikában is. Nagy érzékenységű, pontos, gyors, automatizált diagnosztikus tesztek és rendszerek széles skáláját biztosítja a mindennapi klinikai gyakorlatban a költséghatékonyság szem előtt tartásával.

Copyright © 2008, medipolisz.pte.hu